Ruuansulatuskanava

19.09.2023

Ruuansulatuskanava

Hermosto johtaa ruuansulatuskanavan toimintaa alusta loppuun ja siksi nieltyämme voimme vaikka seisoa käsillämme ja ruoka etenee siltikin oikeaan suuntaan. Hermosto ja aivot rakentuvat rasvasta eli liekö oikeat rasvat tie suurempaan älykkyyteen?

Lähdetään tarkastelemaan suolistoamme. Kaikki alkaa suuontelosta ja nielusta sekä siitä mitä sinne laitamme. Ruuan pilkkoutuminen lähtee syljen erityksestä, johon tarvitsemme lihaksiston yhtenäistä toimintaa ja hermostohan sitäkin palettia johtaa.

Näköhermo aktivoi sylkirauhasia toimintaan, maku- ja hajuhermot hyväksyvät tuotteet hampaiden murskattavaksi samalla kun sylki iskee hiilihydraattien kimppuun. Sylki on monimuotoista litkua, se toimii kehon puolustajana sekä ruokatorven puuduttajana.

Ruokatorvi johtaa mahan syleilyyn

Parin senttimetrin levyinen ruokatorvi kuljettaa ravintoaineet; hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat mahalaukkuun. Ruokatorvea ympäröi spiraalinmuotoinen lihasrakenne, joka kuljettaa ravinnon tasaisella lihasliikkeellä mahalaukun oikeaan reunaan erottaakseen kiinteän ja juoksevan ravinnon. Suolahappo tappaa ruuan pienelijöitä, pepsiini pilkkoo proteiineja (joista muodostuu aminohappoja) ja lima suojaa mahalaukun seinämää. Hiilihydraatit odottavat sappi- ja haimaneste kylpyä, joka tulee heti ohutsuolen alussa.

Ruuansulatus ei pidä kiireestä, sitä johtaa tahdosta riippumaton hermostomme parasympaattinen puoli, joka käynnistyy levossa. Lepohermoston päähermomme on vagushermo. Ruuansulatuskanavassa olevat läpät estävät ruokasulaa menemästä väärään suuntaan. Takaisin suuntauksessa tulee aina ongelmia es. närästystä.

Puhdistava maksa

Maksa on suurin ruuansulatusrauhanen. Se tuottaa kolesterolista sappinestettä, joka pilkkoo rasvoja. Tarvitsemme kolesterolia kehossamme, sitä ei saa lääkitä liian alhaiseksi. Verisuonikirurgi Taija Somppi sanoo kirjassaan, että lääkitys on vaarallisempi kuin kolesteroli itse. Kaikki suolistossa kiertänyt veri, johon ravinto on imeytynyt tulee maksan seulottavaksi ja käsiteltäväksi ennen kuin pääsee jatkamaan verenkiertoon.

Maksan, pernan ja sapen yhteistyö

Maksa ja perna työstävät myrkkyjä ja poistavat ne kehosta sappinesteen mukana peräsuolen kautta villiin vapauteen. Myrkkyjä ovat es. lääkkeet, turhat vitamiinit ja ympäristömyrkyt. Maksan ja pernan tehokkaan työskentelyn vuoksi esimerkiksi lääkkeiden annostukset täytyy olla isoja nieltynä, kun perän kautta työnnettynä ne pääsevät verenkierron mukaan heti ilman seulontaa. Maksan toiminnan häiriöt voivat jopa aiheuttaa rytmihäiriöitä.

Haimanesteen tuotanto

Haimanestettä pitäisi erittyä 2 l/vrk. Se neutraloi mahalaukusta ohutsuoleen tulevan ruokamassan, jotta limakalvot eivät syöpyisi. Liiallinen happamuus kehossa vähentää nesteen muodostumista. Haima tuottaa hormoneja. Insuliini vie sokerin solujen energian polttoon (sokerin ylimäärä ahdetaan rasvakudokseen) ja glukagoni purkaa rasvakudosta solujen käyttöön. Rasva on kehossa arvokas aine ja sitä ei niin vain heitetä huvin vuoksi energian tuotantoon.

Mutkitteleva ohutsuoli ja hidasteleva paksusuoli

Sappi- ja haimaneste lasketaan ohutsuolen alkuun. 3 metrin matkalla imeytetään suurin osa ravinteistamme maksaan. Rasva imeytetään imusuonistoon, joka johtaa suoraan sydämeen. Voimme vain kuvitella mitä huonot rasvat rasvakeittimien kautta saavat kehollemme aikaan ja vastaavasti kylmäpuristettu oliiviöljy, joka huoltaa niin sydäntä kuin verisuonistoamme. Keho imeyttää rasvaa vain tietyn määrän vuorokaudessa, joten aamulla kannattaa nauttia hyviä rasvoja, mikäli rasvakeittimet houkuttelevat illan herkuttelijaa.

Hermoratahieronnassa asiakkaat huomaavat usein ensimmäiseksi hoidon tehon suolistossa. Hermosto johtaa ruuansulatuksen tasaista tahtia, joka mahdollistaa ravinteiden hyvän imeytymisen ja kehon jatkuvan jälleen rakentamisen. Paksusuolen liike on hitaampaa ja siellä pitäisi jyllätä meidän mikrobimaailma tuottaen erilaisia vitamiineja kehomme tarpeeseen. Elimistömme nesteet imeytetään takaisin kehoon natriumkloridin kanssa. Suoliston tulisi tyhjentyä vähintään kerran päivässä ja mieluiten vielä heti aamusta.

Aivojen ja suoliston yhteys

Monimuotoinen bakteeristo suolessa hyödyntää ravintoa monipuolisemmin ja valmistaa mm. vitamiineja koko kehon, mutta etenkin aivojen hyödyksi. Voimakkaat tunteet, kuten stressi, vie elimistöltä energiaa ja häiritsee tasapainoista eloa suolistossa, jolloin bakteeristo ei voi tehdä työtään kunnolla. Hermoratahieronta vähentää stressiä ja nostaa kykyä sietää sitä. Kerralla kehoa ei saa kuntoon niin hermoratahieronnassa kuin liikunnassa keholle on annettava aikaa kehittyä. Kaikki tai ei mitään mentaliteetti ei ole hyväksi terveyttämme ajateltuna.

Unohdamme tasapainon ja harkinnan liian helposti. Annamme oman elämämme muiden käsiin, vaikka se tulisi olla omissa käsissämme. Ihminen tarvitsee aikaa muutoksiin. Hermoratahieronta perustuu fysiologiaan, se korjaa kehoa, mutta meidän on tehtävä myös itse muutoksia. Hermoratahieronnan mestareilla on tietämystä kehon toimintojen lisäksi terveyttä tukevasta ravitsemuksesta kuin liikunnan elvyttävästä vaikutuksesta. Hetki päivässä kehomme kuunteluun on hyväksi.

Liikunnan apu terveyteen

Juoksu ja kävely lenkit jokaisen oman kunnon mukaan vaikuttavat masennukseen ja ahdistukseen. Masennus on aivojen kuin suoliston ongelma. Tarvitsemme monipuolisesti ravinteita, jotta aivot, kehon komentokeskus, voi ottaa kehon haltuun. Liikunnan vaikutus tähän on kiistaton, se ehkäisee monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, masennusta, syöpää ja vaikuttaa jopa kolesterolitasapainoon. Liika on siinäkin liikaa. Hermoratahierontaa voisi kuvailla kehon liikunnaksi. Hippokampus on aivojen alueen stressinhallinta keskus, joka kasvaa sopivasti liikuntaa harrastettaessa. Liikunta opettaa myös kehoamme reagoimaan stressiin oikealla lailla.

Unenvaikutus elimistössämme

Tullaksemme superihmisiksi, tarvitsemme elämänhallinnan ja liikunnan ylläpitäjäksi tarpeeksi unta. 8 tunnin yöunet ovat tärkeässä asemassa sokeriaineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan kunnossa pysymiselle. Univaje aiheuttaa masennusta, painonnousua, 2 tyypin diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia. Unen puute lisää suoliston toimimattomuutta ja koettua stressiä.

Suolen bakteeritoiminta

Stressi kykenee muuttamaan suolistomme elinolosuhteita huonoille bakteereille suotuisammaksi, jolloin ne lisääntyvät. 99% meidän bakteereista löytyy suolistosta, useimmat harmittomia ja toiset hyödyllisiä. Terve bakteeristo muokkaa ravintoamme, tuottaa lyhytketjuisia rasvahappoja ja vitamiineja. Oma bakteerikantamme puolustaa meitä haitallisempia bakteereita vastaan.

Hermoratahieroja Oulu.

Lapin hermoratahierojaopisto, hermoratahieronnan mestari ja kouluttaja Kaisa Hannula, 045 123 3401