Unen voimaa

02.06.2024
Hermoratahieronnan avulla parempaa unta
Hermoratahieronnan avulla parempaa unta

Miksi me vaivumme uneen?

2/3 kehittyneiden maiden aikuisista ei nuku 8 tunnin yöunia. Jos yöuni jää alle 7-6 tuntia, se

  • rappeuttaa immuunijärjestelmääsi
  • lisää syöpään sairastumisen riskin yli kaksinkertaiseksi.

Alzheimerin sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavista tekijöistä univaje on keskeisin.

Univajeen vuoksi jo viikossa verensokerin taso järkkyy niin että sitä voi kutsua diabeteksen esiasteeksi. Vähäinen uni lisää todennäköisyyttä sepelvaltimoiden tukkeutumiseen ja haurastumiseen. Se on sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan ja aivohalvauksen pohja tekijä. Masennus ja ahdistus kuin itsetuhoiset ajatukset ovat yhteydessä vähäiseen uneen. Mitä vähemmän nukut, sen lyhempään elät. Unenpuute lisää näläntunnetta lisäävän hormonin (greliini) eritystä ja vaimentaa kylläisyyshormonia (leptiini). On tutkittu, että väsyneenä ajaminen aiheuttaa enemmän liikenneturmia kuin alkoholi ja muut päihteet. Aika pelottava ajatus?

Koko kehomme hyötyy nukkumisesta, elintoiminnot vaativat unta. Nukumme elämästä keskimäärin 25-30 vuotta. Riittävä uni mahdollistaa parhaan oppimiskyvyn, auttaa muistimme toimintaa, auttaa loogisessa päättelyssä ja järkevien valintojen teossa. Riittävä uni on 8 tuntia, joka tarkoittaa noin 9 tuntia sängyssä. Täyttyykö unentarve sinun elämässäsi?

Hermoratahieronta unen ja nukkumisen apuna

Hoidamme hermoratahieronnalla parasympaattisen hermoston aktivaatiota. Se parantaa unta ja auttaa kehoamme palautumaan. Olemme saaneet hyviä tuloksia myös unettomuutta hoidettaessa, hoito auttaa ottamaan elämän omiin käsiin. Moni älykellon taikka sormuksen omistaja on kertonut unen olevan syvempää ja kehon palautuneen voimakkaammin hoidon jälkeisinä päivinä.

Unella on monimuotoisia kykyjä parantaa kehoamme kokonaisvaltaisesti.

  • Uni tasoittaa tuskallisia muistoja.
  • Unen aikana aivot yhdistelevät vanhaa ja uutta tietoa, joka lisää luovuuttamme.
  • Uni vahvistaa immuunijärjestelmäämme, se auttaa mm. taistelussa syöpää vastaan.

Hermoratahieronta ja immuunijärjestelmä

Uni on voimakas lääke vilustumissairauksia vastaan. Yrteillä ja oikeilla ravinteilla voimme lisätä unen potkua immuunijärjestelmämme tukemiseksi. Kun nukumme riittävästi, aamulla on helppo nousta ylös jopa ennen kellon soimista. Mikäli aamuheräämiset ovat vaikeita, muistathan unihygienian eli tekijät, jotka vaikuttavat nukahtamiseemme kuin myös uneen. Pimeä huone, joka on tarpeeksi viileä turvaa untamme. Muita vaikuttavia tekijöitä on teen, kahvin ja suklaan tuoma kofeiini. Kofeiinin pilkkoontumisaika on noin 6,5 tuntia, joten aamulla juotu kahvikupillinen vaikuttaa vielä illalla nukkumaan mentäessä. Nykyisin ihmisillä on esimerkiksi rasvoittunut maksa, joka heikentää sen puhdistustyötä, jolloin elimistön puhdistaminen heikentyy ja kofeiinin vaikutusaika pidentyy. Kofeiini syrjäyttää kehomme luontaisen unipainetta säätelevän hormonin, adenosiinin, jolloin tämä ei pysty auttamaan unen saannissa. Tiesithän, että kofeiiniton kahvi tai teekin sisältää kofeiinia, tosin pienempiä määriä? Arjen säännölliset rutiinit tuovat apua esimerkiksi säännölliseen nukkumaan menoon. Hiljentyminen ilman tv:tä ja puhelinta ennen nukkumaan menoa helpottaa unen saamista. Huolihetket ja kirjoittaminen auttaa tasoittamaan mielen kuormaa.

Nukkuminen säätelee insuliini- ja sokeritasapainoa. Unen vaikutukset hormonitoimintaan helpottavat mm. painonhallintaa. Sokeri on riippuvuutta aiheuttava aine, joka lisää painonnousua ja yleisimpiä sairauksiamme. Diabeetikon pitää olla erittäin varovainen sokerin suhteen, paras hoito on huolehtia terveydestä ennen sairastumista. Unen riittävyys on yhteydessä sydämeen ja verisuonistoon. Nukkuminen alentaa verenpainetta, liian kauan korkealla oleva verenpaine altistaa aivoverenvuodoille.

Lepohermosto eli parasympaattinen hermosto

Suolisto toimii lepohermoston ollessa aktiivisena, näin uni auttaa myös tasapainottamaan suoliston monimuotoista bakteeritoimintaa. Lepohermostoa kutsutaan parasympaattiseksi hermostoksi. Parasympaattinen hermosto kerää keholle energiaa, jolla toimia. Mitä monimuotoisempi bakteeristomme suolistossamme on, sitä enemmän kehomme hyötyy. Hermosto johtaa ruuan kuljetusta ruuansulatuskanavassa eteenpäin. Tasaista liikettä suolistossa kutsutaan peristaltiikaksi, hermotus toimii tämän liikkeen kapellimestarina. Suoliston tasainen liike mahdollistaa ruuan paremman imeytymisen kehomme tarpeisiin.

Tiesitkö, että yksi huonosti nukuttu yö haittaa fyysistä ja mielellistä terveyttä enemmän kuin ravinnon tai liikunnan samanmittaisen puutteen seuraukset? Unen puutetta ei saa korvattua niin nopeasti, kuin ihmiset luulevat. Uni ei korvaudu pidentämällä yöunta viikonloppuisin, kun viikolla nukutaan alle 8 tuntia. Jo yksi huonosti nukuttu yö huonontaa huomattavasti reaktiokykyämme.

Hermoratahieronta säännöllisesti otettuna parantaa elämänlaatuamme monella lailla. Tule kokeilemaan. Otan vastaan Oulussa ja Rovaniemellä. Koulutuksia hermoratahierojaksi alkaa joka vuosi Oulusta pohjoiseen. Laita viesti, jos haluat kuulla enemmän koulutuksesta. Teen hoitoja ja en vastaa puhelimeen hoitoja tehdessäni, joten olethan maltillinen vastauksen kestäessä? Mukavaa kesää kaikille.

Terkuin

Hermoratahieronnan mestari ja kouluttaja Kaisa Hannula

Lapin Hermoratahierojaopisto

045 123 3401